Care e, de fapt, motivul pentru care centrala termică scoate zgomote ciudate

Care e, de fapt, motivul pentru care centrala termică scoate zgomote ciudate
Sursa FOTO: Pixabay
Publicat: 09/03/2020, 09:18
Actualizat: 10/03/2020, 12:50

Tot mai mulți proprietari de centrale termice trebuie să știe că unitățile pot avea și momente în care nu funcționează în parametri.

Dacă pompa centralei termice scoate sunete ciudate, cel mai probabil trebuie verificată.

De cele mai multe ori, zgomotele sunt cauzate de calcarul de la apa dură care se depune pe schimbătorul de căldură. În afară de depunerea de calcar, o altă problemă este strâns legată de defecte la pompa centralei termice.

Primul simptom că pompa nu mai funcționează este o vibrație ușoară, cauzată de blocarea arborelui sau a elicei.

Când motorul este foarte fierbinte, motorul pompei centralei termice este problema. Înlocuirea pompei este cea mai bună soluție și costă în jur de 800-1.400 lei, cu tot cu instalare.

Cum funcționează pompa de încălzire a centralei termice?

Pompa captează apa caldă din centrala termică și o pompează în țevi peste tot în casă. Astfel sunt alimentare caloriferele, robinetele, caloriferele verticale ori dușurile, scrie blogdeinstalatii.ro.

Dacă pompa nu funcționează corect, sau și mai rău, deloc, poate provoca daune serioase și costisitoare asupra întregului sistem de încălzire.

Unde este localizată pompa?

Pompa centralei termice se află în spatele carcasei metalice. În continuare vom acoperi cele mai des întâlnite probleme ale pompei și cum se pot rezolva (sau cât te costă).

Pompa centralei termice funcționează dar nu pompează apă în cadrul sistemului

Atunci când pompa centralei termice funcționează corect aceasta vibrează foarte puțin. Cauza cea mai probabilă ar fi aceea că arborele sau elicea s-a blocat.

Uneori (mai ales atunci când motorul este foarte fierbinte), motorul pompei centralei termice este problema. Pompa de circulatie se încălzește dar poate fi fi atinsă fără nicio problemă. Aceasta este o problemă uzuală a sistemelor de încălzire care nu au funcționat de ceva vreme.

Soluția:

Dacă o componentă a pompei centralei termice se blochează și pompa nu mai funcționează în parametri normali, câteodată dacă o bați puțin e posibil ca unele componente să se pună în mișcare.

Dacă această problemă e uzuală e un semn că pompa de încălzire se va strica și că centrala termica nu va mai funcționa. Înlocuirea pompei este cea mai bună soluție și costă în jur de 800-1400 lei, inclusiv instalarea. Exemplul dat face referire la o pompă de calitate, cum ar fi o pompa Grundfos sau o pompa Wilo.

Pompa centralei termice este blocată de mizerie

Pe măsură ce propria centrală termică îmbătrânește, mizeria și particulele de metal din calorifere și țevi se desprind și încep să circule prin alte componente importante, cum ar fi pompa de încălzire. Această mizerie și mâzgă se adună în piesele importante și duc la defectarea centralei. Din fericire, blocajele la nivelul pompei sunt destul de ușor de remediat și trebuie doar să le cureți.

Este ceva normal ca în pompa centralei termice să se acumuleze mizerie și să nu mai funcționeze corect. Când se întâmplă vei vedea că centrala va încălzi mai greu, nu va atinge temperatura dorită sau chiar nu va mai mai încălzi deloc.

Soluția:

Un prim pas ar fi să speli sistemul de încălzire cu substanțe chimice. Este un procedeu diferit diferit de aerisire, pentru că nu influențează nivelul presiunii în sistem. Atunci când într-un sistem vechi crește presiunea, îmbinările, garniturile și celelalte componente se slăbesc și pot apărea scurgeri.

După ce sistemul a fost spălat și pompa centralei termice curățată, o măsură de prevenție recomandată ar specialiști este să folosirea un filtru magnetic. Acest filtru va capta toate resturile și va împiedica apariția altor probleme la nivelul pompei centralei termice.

Întotdeauna este bine să rogi un specialist să verifice pompa de încălzire atunci când vine să facă inspecția tehnică anuală a centralei.

Blocaje de aer și zgomote ciudate

O altă problemă destul de comună ce apare la pompa centralei termice este acumularea de aer. Atunci când intră aer în pompă aceasta nu mai funcționează corect.

Majoritatea centralelor termice au un capac sau un aerisitor care poate fi scoasă pentru a elimina aerul. După aceea nu ar trebui să mai fie probleme și nici nu mai este nevoie să fie înlocuite alte piese.

Dacă observi că pompa centralei termice scoate sunete ciudate atunci cel mai probabil este vorba despre o acumulare de aer. Foarte mulți clienți au spus că atunci când au auzit că centrala face un murmur constant cauza a fost acumularea de aer.

Soluția:

După ce pompa centralei termice a fost localizată uită-te de un mic capac sau aerisitor. Deșurubează acel capac foarte puțin – un sfert de rotație. Te rog să ții cont că pompa este plină de apă și e posibil ca aceasta să se scurgă puțin atunci când aerul este evacuat.

Dacă problema persistă, e posibil ca centrala ta să fi făcut așa încă de când ai cumpărat-o. Unii producători au scos pe piață racorduri antivibrate care sunt ușor de instalat. Montându-le, problemele de această natură vor dispărea.

Instalarea greșită a pompei

Nu se poate da vina pe pompa centralei termice de fiecare dată. Dacă sistemul nu a funcționat niciodată corect atunci există o mică șansă ca pompa să nu fie instalată bine. În cel mai rău scenariu, pompa a fost montată greșit.

Soluția:

Aceasta este o problemă care se întâmplă foarte rar. Dacă pompa a fost instalată invers, trebuie scoasă și fixată corect. Să nu uiți că sistemul trebuie golit de tot înainte de a fi reinstalat și pornit din nou.

După ce ai terminat reinstalarea pompei, instalația trebuie reumplută la loc cu apă. La fel trebuie procedat și dacă ai un calorifer simplu ori un calorifer vertical.

Pompa este configurată greșit

Modelele mai noi de pompe au setări de viteză și de presiune care sunt foarte ușor de setat.

De obicei valorile sunt cuprinse între 1 și 3 bari. 1 bar este valoarea cea mai mică și 3 cea mai mare. De cele mai multe ori, atunci când specialiștii au fost acasă la client pentru remediarea unei probleme de acest fel, au observat că termostatul, deși era setat la o anumită temperatură, centrala nu încălzea mediul ambient până la acea valoare ori caloriferele nu se încălzeau suficient.

Soluția:

Vezi unde se află pompa centralei tale termice. Deasupra pompei vei vedea un întrerupător. Dacă acesta este la 1 sau 2, atunci e foarte probabil ca presiunea să fie prea mică. Poți încerca să o mărești la 3 bari – cea mai mare valoare.

De asemenea îți recomandăm să iei legătura cu un specialist înainte. Este posibil ca pompa centralei termice să fie setată la 1 bar sau 2 bari dintr-un anumit motiv. Dacă vei mări presiunea unui sistem care nu o suportă poți să pornești o inundație sau să strici anumite piese ale centralei, întrucât nu a fost proiectată pentru a funcționa și rezista la presiuni atât de mari.

Scurgeri la nivelul pompei

Centralele termice prezintă scurgeri din foarte multe motive. Unul dintre cel mai frecvent este acela că pompa are o problemă, deci e defecta.

Asta se poate datora instalării greșite, pompa s-a slăbit sau chiar un filet s-a rupt pentru că nu s-a montat corect pompa.

Soluția:

Verifică dacă pompa este bine strânsă. Dacă nu, strânge-o și asta ar trebui să fie îndeajuns pentru a opri scurgerea. Verifică toate fittingurile pompei. Coroziunea poate cauza scurgerii. Dacă este cazul, va trebui să instalezi o nouă pompă.

În ultimul rând verifică îmbinările pompei centralei termice. Dacă observi scurgeri, atunci e destul de mare șansa ca racordul să se fi deteriorat.

Opțiunile sunt așadar înlocuirea olandezului sau înlocuirea pompei centralei termice. Dacă pompa este veche, cel mai bine ar fi să fie schimbată.

Lipsa curentului

Dacă pompa centralei termice nu are curent, dar restul aparaturii din casă are, atunci cel mai probabil este o problemă a placii electronice. Din fericire, centrala are curent. Dacă doar pompa centralei termice nu are curent (sau nu pornește) atunci cel mai probabil este o problemă electrică. Câteodată, unele mici scurgeri pot distruge cablurile electrice ale pompei.

Soluția:

Prima dată începe cu ce e mai ușor și evident. Ca orice altă piesă, pompele au siguranțe. Verifică dacă siguranțele nu sunt arse.

De asemenea verifică dacă nu sunt scurgeri. Dacă nu sunt, cheamă un inginer și roagă-l să verifice cablajele pompei centralei termice. Dacă pompa este veche și corodată exisă mari șanse ca și alte părți să se defecteze așa că cel mai bine ar fi să le înlocuiești.

Pompa nu se mai oprește

De multe ori când un specialist este chemat să repare o centrală termică s-a constatat că în pompa a fost cea care s-a defectat.

Cu toate acestea, rareori s-a întâmplat ca un client să spună că pompa funcționează non-stop și orice ar face, nu se mai oprește.

Soluția:

Trebuie făcută o verificare amănunțită a pompei. În trecut, au fost pompe care funcționau încontinuu pentru că:

Aveau o eroare a plăcuței electronice
Pompa s-a defectat din cauze necunoscute și trebuie înlocuită
Un robinet s-a înțepenit (poate fi lubrifiată cu WD40)

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Tragedie aviatică la Vilnius. Un avion s-a prăbușit peste o clădire rezidențială
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O structură subacvatică de mari dimensiuni, similară unui vulcan, găsită în largul statului Alaska